Международно лятно училище по Биоетика „Биоетиката като научен и обществен проект: Идеята за интегративна биоетика”, 20-26.06.2016 г., Тутцинг, Германия

В периода 20-26.06.2016 г. в Akademie für Politische Bildung, Тутцинг, Германия се проведе международно лятно училище по 13510884_10154016305099270_370632723367906485_nбиоетиката с тема „Bioethik als wissenschaftliches und gesellschaftliches Projekt: Die Idee einer integrativen Bioethik”. Организатори на събитието бяха домакинът д-р Михаел Шпикер,  проф. Томас Сьорен Хофман, гл. ас. Маркус Кнауп от Fernuniversität in Hagen. Лятното училище обединява усилията на университетите на Хаген, Загреб, Солун, Крит и София и се провежда за трети път от 2012 г. насам, като началото му бе поставено през 2012 г. в Берлин, а през 2013 г. беше проведено в Ретимно, о. Крит.

В събитието взеха участие 27 магистри и докторанти от Германия, Хърватия, България и Гърция и 15 преподаватели от университети в Австрия, Германия, Швейцария, Хърватия, България и Гърция. Програмата беше открита с доклад на проф. Томас Сьорен Хофман на тема „Ursprünge und Ansätze der neueren Bioethik“. Лятното училище продължи с релевантни изследвания, засягащи проблеми на грижата и достойнството; предизвикателствата, които поставят пред биоетиката новите медицински и биотехнологии; ролята на религията в биоетиката; дискусии в полето на неантропоцентричната етика и други.

В рамките на лятното училище се проведе и цикъл от студентски и докторантски семинари, в които участниците имаха възможност да представят и дискутират текущите си и бъдещи изследователски проекти, да обменят опит и идеи и да положат основите на едно бъдещо международно сътрудничество.

Като част от програмата имаше предвидени и дискусии в малки тематични групи по предварително избрани научни текстове, което даде възможност на участниците (магистри и докторанти) да проявят висока проактивност и да генерират ценни идеи за бъдещи изследвания и съвместни проекти.

Организаторите на тазгодишното лятно училище също бяха подготвили културна целодневна програма, която включваше посещение на исторически значими и архитектурно забележителни църкви, разходки сред природата и малко отдих.  

Последният доклад беше на проф. Ян Бекман (Fernuniversität in Hagen), посветен на  изследванията с човешки ембрионални стволови клетки, а лятното училище бе закрито с обща дискусия, на която бяха обсъдени ползите и перспективите пред подобно многостранно сътрудничество.  

Програма на лятното училище

Снимки от Академията за политическо образование, Тутцинг:

Sommerschule, Tutzing, 20-26.06.2016

Текст:

Маргарита Габровска, докторант по Етика

Аглая Денкова, МП „Интегративна биоетика“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *