Гостуване на проф. Томас С. Хофман в СУ „Св. Климент Охридски“

hofmanТомас Сьорен Хофман, професор по философия в Университета за дистанционно обучение в Хаген, Германия

Томас Сьорен Хофман е професор по философия във Философския институт на Университета за дистанционно обучение в Хаген. Роден е през 1961 г. в град Нойвид на Рейн, Германия. В периода 1979-1986 г. следва философия, протестантска теология и италианска филология в Тюбинген, Виена и Бон. Докторската си дисертация защитава през 1990 г. в Рейнския университет Фридрих Вилхелм в Бон. От 1996 до 1999 г. е асистент и лектор в същия университет, а след хабилитацията през 1999 г. е приватдоцент. В периода 2003-2007 г. заедно с проф. Валтер Швайдлер и проф. Анте Чович работи по проекта „Междукултурна биоетика“ на Рурския Университет в Бохум. През 2004 г. е съинициатор на „Югоизточноевропейски биоетичен форум” и един от директорите на Референтния център за биоетика за Югоизточна Европа, основан в Загреб. След хабилитацията си през 2005 г. е професор в университета в Бон. Член е на работната група „Интернационални аспекти на биоетиката” към немската секция на ЮНЕСКО. През 2007 г. получава наградата „Карл Ясперс” на Университета Олденбург.

Томас Хофман е съиздател на списание „Synthesis philosophica“. Има публикувани много статии и рецензии, а сред книгите му са: Абсолютната форма. Модалност, индивидуалност и принципът на философията според Кант и Хегел” (1991), Философка физиология. Систематика на понятието за природа в огледалото на историята на философията” (2003), Георг Вилхелм Фридрих Хегел. Пропедевтика” (2004), Биоетика и културен плурализъм. Югоизточноевропейската перспектива” (2005), „Икономиката във философска перспектива. Позиции от античността до днес” (2009).

На 09.12.2010 г. проф. Томас С. Хофман ще гостува на Философски факултет като участник в конференция на тема: „Проблеми на автономията в биоетиката”. Конференцията се организира в рамките на проекта „Автономия и граници на автономията в биоетиката” с ръководител д-р Валентина Кънева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *