Международно лятно училище по биоетика „Биоетиката в контекст IX“

294477770_1726793287695197_5374226650585194021_n

Международно лятно училище по Биоетика “Биоетика – биоправо – политически последици в постпандемичния свят“, 18-23.06.2022г., Загреб, Хърватия

International Summer School of Bioethics “Bioethics – Biolaw – Political Consequences in a Postpandemic World”, 18-23.06.2022, Zagreb, Croatia

Програмата на събитието может да намерите на сайта на проекта:

https://www.fernuni-hagen.de/bioethik/sommerschule-2022.shtml

           От 18 до 23 юни 2022г. в Научния център за върхови постижения за Интегративна биоетика в Загреб, Хърватия се проведе деветото международно лятно училище по биоетика с тема: „Bioethics – Biolaw – Political Consequences in a Postpandemic World” от проекта „Биоетиката в контекст“. Проектът е посветен на интердисциплинарната идея за интегративна биоетика, съчетаваща нормативно – етични изследвания със задълбочена философска рефлексия с конкретиката на медицинския, правния, теологичния, биологичния и икономическия поглед върху дадена проблематика. Партньори в него са университетите на Хаген, Загреб, София, Крит, Солун, Линц и Тутцинг. Организатори на лятното училище бяха домакинът проф. д-р Хрвойе Юрич, проф. д-р Томас Сьорен Хофман и д-р Маркус Кнауп от университета в Хаген.

            Събитието беше присъствено и в него взеха участие 18 преподаватели и 15 студенти и докторанти от университети в България, Германия, Хърватия, Швейцария, Гърция и Сърбия. Програмата на лятното училище беше стегната, интензивна и включваше лекции,  семинар и студентски презентации, разделени в три панела.

            Програмата откри проф. д-р Томас Хофман от университета в Хаген с встъпителна лекция на тема „Логиката на биоправото“. Последваха лекции и изследвания, разглеждащи актуалните етични, медицински и правни проблеми по отношение на пандемията и постпандемичната рефлексия, уроците, които трябва да бъдат научени, както и различните перспективи за „новата нормалност“. Застъпиха се проблемите за уважението към автономията, ценността на човешкия живот, моралните ценности и тяхната ерозия, както и здравните политики в разгара на пандемията и в постпандемичния контекст.

            Организаторите на събитието се бяха постарали да зарадват и обогатят участниците в лятното училище по биоетика с културна програма, разпределена в два дни. В следобедът след първите лекции бяха подготвили туристическа обиколка на историческия център на Загреб, обединил градчетата Градец и Каптол. Посрещна ни екскурзовод на ключово място за срещи в Загреб – под опашката на коня на Бан Йосип Йелачич, чието име носи и самият площад. Тя ни разведе сред забележителностите на града, известната катедрала „Света Богородица“ и цъквата „Свети Марк, разказа легенди и интересни истории. Предвидена беше и екскурзия до красивия град Вараждин, който е бил столица на Хърватия в продължение на двадесет години, приятна разходка сред многото църкви, бароковите сгради и едноименният замък Вараждин.

            Лекциите, семинарите, студентските представяния и интересните дискусии, протичащи както по време, така и след лекциите, дадоха възможност на студентите да обсъдят своите научни интереси и изследвания, да получат обратна връзка и да създадат международни контакти, приятелства и идеи за бъдещи съвместни проекти.

            Участие в лятното училище по биоетика взеха трима докторанти от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с презентации, посветени на темите за завръщането към „нормалността“, рефлексията и уроците, на които ни научи пандемията; репродуктивната автономия в извънредното положение и чувствителните към времето, но не-спешни медицински състочния; както и  граничните състояния.

Последна беше лекцията на проф. д-р Оле Доринг от Берлин, понастоящем работещ и живеещ в Чанша, Китай, с интересен доклад, разискващ философския поглед върху пандемичната биоетика и политики в Китай.

Лятното училище се закри с дискусия на която бяха предложени теми, идеи и перспективи за следващото лятно училище в Тутцинг, всеки беше поканен да даде обратна връзка и препоръки, обсъдиха се ползите и плодотворния опит от този проект с многостранно сътрудничество и участие.

Констанс Хесапчиева, докторант по Биоетика във Философски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Email: konstans_ivova@abv.bg

This slideshow requires JavaScript.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *