Биоетиката? Покана за разговор

Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да ви поканим на разговор по повод на изданията Раждането на биоетиката, автор Албърт Р. Джонсън, и Автономия и биоетика, чBIOETIKA_razgovor_300mailаст 1, съставител Валентина Кънева (издателска къща КХ – Критика и Хуманизъм) и образованието по биоетика.

5 ноември 2012 г., 18 часа,Нова конферентна зала, Ректорат  

В дискусията участват: Ина Димитрова и Росен Люцканов, Христо Тодоров, Стилиян Йотов, Стоян Ставру, преподаватели и студенти от магистърска програма „Интегративна биоетика”.

Раждането на биоетикатана Албърт Р. Джонсън описва увлекателно като роман, с хумор и енциклопедично изобилие, възниква
нето на биоетиката като поле на мислене, говорене и действие. Разказът на Джонсън представя развитието на биоетиката в САЩ, подбудено в голяма степен от академичните и обществени дискусии върху проблеми, свързани с медицинските експерименти и защитата на участниците в тях, с напредъка на генетиката и възникването на трансплантанционната медицина,  проблемите около поддържането на живота и настъпването на смъртта, както и тези, които съпровождат новите възможности на репродуктивната медицина.

Антологията Автономия и биоетикачаст 1, представя текстове на

изявени автори като Джералд Дуоркин, Онора О’Нийл, Хари Франкфърт, Денис Ф. Томпсън, Роналд Дуоркин, Ребека Дресър, и др.  Позициите им са покана за дебат по въпросите: Какво разбираме под автономия? Къде са границите на неприкосновеното лично пространство и на толкова желаното самоопределение? Длъжни ли сме да зачитаме предварителните указания за лечение на вече некомпетентния пациент? С какви реалности е свързана дългосрочната грижа за възрастни с хронични заболявания и увреждания? Какви са приемливите и неприемливите ограничения върху личните избори в областта на репродукцията?

Част 2 на антологията представя изследвания на български автори в същата област.

 

Разговорът е организиран от:

Eкип на магистърска програма „Интегративна биоетика”

Издателска къща КХ – Критика и хуманизъм

Културния център на СУ „Св. Климент Охридски”

 

Биоетиката? Покана за разговор –  запис на срещата в YouTube

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *