Автономия и биоетика. Студии – част първа

avtonomia-i-bioetika

Съставител: Валентина Кънева

„Проблемът за автономията и границите на автономията е сред най-важните проблеми вavtonomia-i-bioetika съвременните дискусии в областта на биоетиката и медицинската етика. Настоящата антология „Автономия и биоетика. Студии – част първа“ дава отговори на нелеките проблеми на биоетиката.

„Какво разбираме под автономия? Къде са границите на неприкосновеното лично пространство? А на толкова желаното самоопределение? Как да се преценява действителната автономност на пациента? Защо е толкова трудно понякога да бъдат приемани отказите от лечение? Длъжни ли сме да зачитаме предварителните указания за лечение навече некомпетентния пациент? Пред какви изпитания се изправят болните с прогресираща деменция и техните близки? С какви реалности е сдвързана дъллгосрочната грижа за възрастни с хронични заболявания и увреждания? Какви са приемливите и неприемливите ограничения върху личните избори в областта на репродукцията? Какви са стандартите за вземане на решения вместо пациента?

Всички текстове в изданието са подбрани и представени от Валентина Кънева, преподавател по етика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Към съдържанието: Автономия и биоетика, Студии, 1 част , съст. В. Кънева, ИК Критика и хуманизъм, 2011

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *